Et tomt, slidt lokale.
KøberRådgiver.

Sådan undgår du boliger med slidte stikkontakter og vandskader

Hvad er de største faldgruber ved en besigtigelse?

Det er ærgerligt at finde sig til rette i drømmehuset, og et år senere opdage at tagspærene var rådne ved indflytningen. Før du skriver under på købsaftalen kan en grundig inspektion af boligen forhindre uventede overraskelse - og udgifter. Inspektionen kan deles op i tre fokusområder: boligens stand, elinstallationer og energimærkning.

 

Boligens stand

Boligens overordnede stand beskrives i en såkaldt tilstandsrapport. Hvis boligen f.eks. har tegn på skader eller risiko for skader i fremtiden, vil det fremgå af tilstandsrapporten. Rapporten udarbejdes af en byggesagkyndig, som gennemgår boligens vægge, tagværk, kælder og andet der er relateret til bygningens konstruktion. F.eks. Er råd i taget, svækkelser i bærender elementer og vandskader typiske problemer som en byggesagkyndig holder udkig efter. Almindelig slid er ikke inkluderet i tilstandsrapporten. 

Tilstandsrapporten gælder i seks måneder og er nødvendig for at du - som køber - kan tegne en ejerskifteforsikring. 

Det er boligens sælger som betaler for tilstandsrapporten. Rapporten er frivillig, men åbenhed omkring boligens stand gør det lettere at tiltrække købere. Derfor er det sjældent at en sælger ikke sørger for tilstandsrapporten.

Fordi sælger kender boligen bedst, bidrager sælger selv til tilstandsrapporten med informationer om boligens stand. Her kan der opstå en potentiel interessekonflikt for sælger, i og med at en bedre boligstand kan betyde højere salgspris. Dette er dog kun en risiko i tilfælde hvor den byggesagkyndige ikke har mulighed for at be- eller afkræfte sælgers informationer. 

Selvom bevidst snyd er usandsynligt, findes der stadig en risiko for at sælger ikke kender til alle boligens skader - og måske har sælgers byggesagkyndige heller ikke spottet dem fordi bygningen eksempelvis skjuler mindre vandskader bag snørklede hjørner eller i usædvanlige byggematerialer. Derfor anbefaler vi at du - køberen - tager din egen byggesagkyndige eller en KøberRådgiver med på boligsyn. Det er altid godt at få et par ekstra øjne på boligen, før du træffer et af dit livs største beslutninger.

 

Elinstallationer 

Standen på boligens stikkontaker og andre elektriske installationer bliver vurderet i en særlig elinstallationsrapport. Den udarbejdes af en autoriseret elinstallatør, som tjekker om de elektriske installationer virker og om de opfylder lovkravene. Installatøren tjekker alle installationer som er nemt tilgængelige og tester måske et par installationer som er vanskelige at komme til. Der er derfor risiko for at utilgængelige elinstallationer ikke bliver testet som en del af elinstallationsrapporten. Det er vigtigt at du gennemlæser elinstallationsrapporten med dette for øje, så du kan spotte eventuelle oversete installationer.

Elinstallationsrapporten har meget til fælles med tilstandsrapporten. Sælger betaler for rapporten, den er frivillig og nødvendig hvis du - køberen - ønsker at tegne en ejerskifteforsikring. Elinstallationsrapporten er gyldig i et år - 6 måneder længere end tilstandsrapporten. 

 

Energimærkning

Alle boliger har et energimærke, som boligens sælger skal betale for at få tildelt. Det er en “karakter” som beskriver hvor god boligen er til at holde på varmen. Energimærket er derfor en hurtig måde at vurdere boligens udgifter til energi - i forhold til andre potentielle boliger. 

På energimærke-skalaen er der ni trin. En bolig med energimærket A2020 er mest energieffektiv og holder derfor bedst på varmen. En bolig med energimærket G er mindst energieffektiv. Her er en oversigt med alle ernergimærkerne:

  • A2020
  • A2015
  • A2010
  • B
  • C
  • D
  • E
  • F
  • G

De fleste boliger har en mærkning mellem C og G. Et trin op på energimærke-skalaen vil typisk betyde 100.000 kr. mere i salgspris. Hvis du køber en bolig med en lav energimærkning kan en energirenovering - som øger energimærkningen - være en måde at forhøje din nye boligs værdi.

LokalBoligs korps af KøberRådgivere står klar til at hjælpe

Du har fundet drømmeboligen. Men er det et godt køb - og er der faldgruber, du skal være opmærksom på? Kompetent og uvildig hjælp fra en KøberRådgiver kan spare tid, bekymringer og penge.
Ejendomsmægleren, der står for salget, forsvarer udelukkende sælgers interesser. En KøberRådgiver sikrer en fair handel ved at varetage dine interesser som køber.
Vores KøberRådgiver er selv uddannede ejendomsmæglere og arbejder med bolighandel hver dag. De kender markedet og spillet.

Mere om bolighandel

Dyk ned i detaljerne om købsaftaler, boligens stand og andre områder omkring bolighandel. Vi har skrevet en rækker artikler som hjælper dig på vej.
Et sæt hus-nøgler bliver overleveret fra mægler til køber.

Få overblikket

9 tips: Boligkøb uden bøvl

Læs mere
En mand sidder ved et bord, fyldt med papirer og benytter sig af en lommeregner.

Få ro i maven

Efter boligkøbet: 7 ting du aldrig må glemme

Læs mere
Vi gør salg af boliger til en god oplevelse ved en fagligt kompetent indsats, baseret på et stort lokalkendskab.
Kontakt os
Cookiepolitik
Datapolitik
LokalBolig CO2 Neutral Boligpræsentation
Vi er lokale i hele Danmark
Aalborg
/
Aarhus City
/
Aarhus Vest
/
Allerød
/
Amager
/
Ballerup og Herlev
/
Birkerød
/
Brande
/
Brønshøj/Vanløse
/
Charlottenlund/ Klampenborg
/
Dalum-Hjallese
/
Fredericia
/
Frederiksberg og Vesterbro
/
Frederikssund
/
Gentofte
/
Gilleleje
/
Glostrup/Vallensbæk
/
Halsnæs
/
Hellerup
/
Helsinge
/
Helsingør/ Espergærde
/
Herning
/
Hillerød
/
Holstebro
/
Holte
/
Hvidovre
/
Højbjerg
/
Hørsholm
/
Indre Østerbro
/
Islands Brygge
/
Kastrup/ Tårnby/ Dragør
/
Kolding
/
København K/City
/
Køge
/
Liseleje
/
Lyngby/ Virum
/
Nyborg
/
Næstved
/
Nørrebro/Nordvest
/
Odense City
/
Projekt
/
Randers
/
Ringe
/
Ringkøbing
/
Roskilde
/
Rudkøbing
/
Rødovre
/
Silkeborg
/
Stenløse
/
Svendborg
/
Sydhavn
/
Søborg og Bagsværd
/
Taastrup
/
Tarup-Næsby
/
Valby
/
Vejby
/
Vejle P/S
/
Viborg
/
Værløse og Farum
/
Ølsted
/
Østerbro
/

LokalBolig samarbejder med

LokalBolig CO2 Neutral Boligpræsentation

Internet Explorer-browseren understøttes ikke.

Fortsat brug af Internet Explorer er på eget ansvar.
Brug i stedet en af nedenstående browsere:

Bestil en gratis salgsvurdering

Udfyld formularen så kontakter vi dig for at aftale en tid for en gratis og professionel salgsvurdering.
Dit fornavn
Dit efternavn
Din email
Dit telefonnummer
Boligen der skal vurderes
Adresse

Kontakt LokalBoligs hovedkontor.

Vi svarer dig hurtigst muligt.
Dit fornavn
Dit efternavn
Din email
Dit telefonnummer
Besked til hovedkontoret

Lad os hjælpe dig med dit køb

Få en snak med en af vores certificerede Køberrådgivere med Tryghedsmærke. Udfyld formularen, hvorefter vi kontakter dig.
Dit fornavn
Dit efternavn
Din email
Dit telefonnummer
Nuværende postnummer
Dit nuværende postnummer

Hvordan kan vi hjælpe?

Besigtigelse, gennemgang af købsaftalen, pristjek og meget mere.

Sælge

Bestil salgsvurderingDu vil sælge?Find mæglerLokalBolig | Boost

Købe / Leje

Bestil køberrådgivningDu vil købe?Find køberrådgiverSøg ejerboligSøg lejeboligProjekter
Kontakt osOm LokalBoligBliv en del af LokalBoligLog ind/ Køberkartotek