Et sæt hus-nøgler bliver overleveret fra mægler til køber.
KøberRådgiver.

9 tips: Boligkøb uden bøvl

Tips fra en garvet mægler til førstegangskøberen

Købet af en bolig kan virke uoverskueligt - især for førstegangskøbere. Vi har samlet en tjekliste af 9 essentielle tips der giver dig en tryg start på boligjagten.

 

1. Målret boligjagten

Hvis du har ressourcerne til at købe en grund og bygge din egen, arkitekttegnede ejendom fra bunden, kan du måske skabe dit perfekte hus. Men det perfekte hjem er mere end blot en komfortabel og kreativt indrettet bygning. Det er en kliche, men beliggenheden er en ligeså stor del af dit hjem som selve ejendommen. Naboer, det omkringliggende kvarter, naturområder, parker, butikker, skoler, job og adgang til veje og offentlig transport kan afgøre om du vælger den ene bolig frem for den anden. 

Derfor er det praktisk talt umuligt at finde det “perfekte hjem” hvor både ejendom og beliggenhed er optimale. Hertil kommer andre krav som f.eks. boligens pris, stand, udseende og bygningens opdeling.

I stedet for at søge efter det perfekte hjem er det mere realistisk at finde det bedst mulige hjem, som er en afvejning af de forskellige boligkrav. Lav en liste med dine aller vigtigste krav til din nye bolig. Eksempelvis adgang til offentlig transport, have på en vis størrelse, et minimum antal kvadratmeter og eventuelle ønsker til det omkringliggende kvarter. Med denne krav-liste i hånden kan målrette din boligjagt og genkende en passende bolig så snart du ser den. På den måde bruger du mindre mental gymnastik på at overveje hver enkelt bolig, og derudover kan en hurtig beslutning betyde at du er blandt de første som tager kontakt til ejendomsmægleren.

 

2. Læg dig fast på et prisloft

Et af de mest indflydelsesrige punkter på din krav-liste er pris-loftet. Hvor meget kan boligen koste? Dette loft er ofte ikke kun fastsat af dig selv, men sammen med din bank og de lånemuligheder som banken har givet dig lovning på. Derfor er det vigtigt at du afklarer hvad dit prisloft er før boligjagten for alvor går i gang.

 

3. Er du gør-det-selv-typen?

Hvis du er tryg ved at sætte lister og fliser op, spartle, male og bruge en rundsav, så er værd at overveje ejendomme der kunne trænge til en kærlig istandsætter-hånd. Der er mange penge at spare, og dine forbedringer øger ejendommens værdi. Dog er det vigtigt at huske, at visse forbedringer kan gøre boligen vanskelig eller umulig at bo imens de gennemføres. 

 

4. Køb til fremtiden

En bolighandel er dyr og tidskrævende. Derfor er den en god ide at købe en bolig som både kan opfylde dine behov nu og i fremtiden. Kommer familien til at vokse? Skal I have en ekstra bil om et par år? Er det vigtigt at der ligger skoler eller andre institutioner tæt på? Det er umuligt at spå om alle livets detaljer, men det kan betale sig at gøre et forsøg når det kommer til boligkøb.

 

5. Tjek lokalplanen

Før du skriver under på købsaftalen bør du tjekke lokalplanen i boligens lokalområde. Er der planer om at bygge en ny motorvej tæt på? Vil den nærtliggende togforbindelse blive nedlagt om et par år? Du kan finde disse informationer i pressen og på offentlige hjemmesider.

 

6. Undersøg geografisk data

Tjek altid boligen på dingeo.dk før du beslutter at se boligen i virkeligheden. På dingeo.dk kan du f.eks. undersøge hvor højt adressens støjniveau er, om der er jordforurening på grunden eller i området, om luftforureningen er mild eller slem og mange andre ting. Der er også informationer om bygningen. Ekempelvis kan du se om taget indeholder asbest eller andre potentielt skadelige materialer. 

 

7. Se boligen efter i sømmene

Når du har fundet en bolig du er interesseret i er det afgørende at boligens stand gennemgås i alle detaljer. Ud over at du selv gennemser boligen og vurderer dens stand bør du nærlæse tilstandsrapporten, som beskriver boligens konstruktionsmæssige stand. Desuden er elinstallationsrapporten og boligens energimærkning vigtige at bide mærke i for at kunne vurdere boligens værdi og egnethed for dig og dine samboer. 

 

8. En ekstra uvildig mening

Det er sælger som betaler for at få udarbejdet tilstands- og elinstallationsrapporten af professionelle fagfolk. Selvom rapporterne er uvildige er det dog altid en god ide at få en ekstra vurdering af boligens stand. Eksempelvis kan du medbringe din egen byggesagkyndige og/eller KøberRådgiver til boligfremvisningen og forhandlingsbordet. Den byggesagkyndige kan måske spotte fejl og mangler, som blev overset i første omgang og KøberRådgiveren kan bruges deres forhandlingserfaring til at bringe boligens pris ned.

 

9. Beskyt dig selv mod ubehagelige overraskelser

Ved overtagelsen af din nye bolig følger der en række faste omkostninger. Men der kan også opstå uforudsete udgifter til eksempelvis utætheder i taget  eller et varmeanlæg der pludselig brokker sig. Derfor er det en god ide at tegne en ejerskifteforsikring når du køber bolig.

Ejerskifteforsikringen er en forsikring, som du og boligens sælger begge betaler for. Den forsikrer jer mod skjulte fejl og mangler, som var til stede da du overtog boligen, men som ikke fremgik af tilstands- og elinstallationsrapporten. Forsikringen er gyldig i 10 år fra købet er gennemført.

LokalBoligs korps af KøberRådgivere står klar til at hjælpe

Du har fundet drømmeboligen. Men er det et godt køb - og er der faldgruber, du skal være opmærksom på? Kompetent og uvildig hjælp fra en KøberRådgiver kan spare tid, bekymringer og penge.
Ejendomsmægleren, der står for salget, forsvarer udelukkende sælgers interesser. En KøberRådgiver sikrer en fair handel ved at varetage dine interesser som køber.
Vores KøberRådgiver er selv uddannede ejendomsmæglere og arbejder med bolighandel hver dag. De kender markedet og spillet.

Mere om bolighandel

Dyk ned i detaljerne om købsaftaler, boligens stand og andre områder omkring bolighandel. Vi har skrevet en rækker artikler som hjælper dig på vej.
Et tomt, slidt lokale.

Undgå uforudsete udgifter

Sådan undgår du boliger med slidte stikkontakter og vandskader

Læs mere
En mand sidder ved et bord, fyldt med papirer og benytter sig af en lommeregner.

Få ro i maven

Efter boligkøbet: 7 ting du aldrig må glemme

Læs mere
Vi gør salg af boliger til en god oplevelse ved en fagligt kompetent indsats, baseret på et stort lokalkendskab.
Kontakt os
Cookiepolitik
Datapolitik
LokalBolig CO2 Neutral Boligpræsentation
Vi er lokale i hele Danmark
Aalborg
/
Aarhus City
/
Aarhus Vest
/
Allerød
/
Amager
/
Ballerup og Herlev
/
Birkerød
/
Brande
/
Brønshøj/Vanløse
/
Charlottenlund/ Klampenborg
/
Dalum-Hjallese
/
Engholmene
/
Fredericia
/
Frederiksberg og Vesterbro
/
Frederikssund
/
Gentofte
/
Gilleleje
/
Glostrup/Vallensbæk
/
Halsnæs
/
Hellerup
/
Helsinge
/
Helsingør/ Espergærde
/
Herning
/
Hillerød
/
Holte
/
Hvidovre
/
Højbjerg
/
Hørsholm
/
Indre Østerbro
/
Kastrup/ Tårnby/ Dragør
/
Kolding
/
København K/City
/
Køge
/
Liseleje
/
Lyngby/ Virum
/
Nyborg
/
Næstved
/
Nørrebro/Nordvest
/
Odense City
/
Projekt
/
Randers
/
Ringe
/
Ringkøbing
/
Roskilde
/
Rudkøbing
/
Rødovre
/
Silkeborg
/
Stenløse
/
Svendborg
/
Sydhavn
/
Søborg og Bagsværd
/
Taastrup
/
Tarup-Næsby
/
Valby
/
Vejby
/
Vejle P/S
/
Viborg
/
Værløse og Farum
/
Ølsted
/
Østerbro
/

LokalBolig samarbejder med

LokalBolig CO2 Neutral Boligpræsentation

Internet Explorer-browseren understøttes ikke.

Fortsat brug af Internet Explorer er på eget ansvar.
Brug i stedet en af nedenstående browsere:

Bestil en gratis salgsvurdering

Udfyld formularen så kontakter vi dig for at aftale en tid for en gratis og professionel salgsvurdering.
Dit fornavn
Dit efternavn
Din email
Dit telefonnummer
Boligen der skal vurderes
Adresse

Kontakt LokalBoligs hovedkontor.

Vi svarer dig hurtigst muligt.
Dit fornavn
Dit efternavn
Din email
Dit telefonnummer
Besked til hovedkontoret

Lad os hjælpe dig med dit køb

Få en snak med en af vores certificerede Køberrådgivere med Tryghedsmærke. Udfyld formularen, hvorefter vi kontakter dig.
Dit fornavn
Dit efternavn
Din email
Dit telefonnummer
Nuværende postnummer
Dit nuværende postnummer

Hvordan kan vi hjælpe?

Besigtigelse, gennemgang af købsaftalen, pristjek og meget mere.

Sælge

Bestil salgsvurderingDu vil sælge?Find mæglerLokalBolig | Boost

Købe / Leje

Bestil køberrådgivningDu vil købe?Find køberrådgiverSøg ejerboligSøg lejeboligProjekter
Kontakt osOm LokalBoligBliv en del af LokalBoligLog ind/ Køberkartotek